Este dragostea la prima vedere posibila? Ce spun cercetatorii

dragoste la prima vedere

Ochii vi se intalnesc, inima bate cu putere – in cateva minute stii ca te indragostesti. Este atractia mutuala instantanee doar o chestiune de sansa, sau o putem face cu totii sa se intample?

Dragostea la prima vedere nu este usor de explicat. Unii oameni chiar neaga ca este posibil sa pretindem ca este doar o atractie sexuala. Intr-adevar, cum ne putem indragosti nebuneste dupa o singura privire rapida? Cum ne poate face o asemenea privire sa credem ca vrem sa ne petrecem restul vietii in bratele unui strain pe care tocmai l-am vazut pentru prima data?

Multi oameni pretind ca au avut experiente cu fenomenul „dragoste la prima vedere”. Dar este cu adevarat posibil sa te indragostesti de cineva instantaneu? Un nou set de studii publicate in jurnalul „Personal Relationships”, sugereaza ca oamenii care spun ca s-au indragostit la prima vedere, probabil ca nu erau in realitate indragostiti.

Argumentele impotriva posibilitatii de dragoste la prima vedere se bazeaza de obicei pe doua motive principale. Primul este un motiv epistemic care sustine ca, deoarece persoana nu are cunostinte suficiente despre caracteristicile persoanei pentru a se indragosti, raspunsul ei este doar o gandire imaginara si nu o emotie reala. Al doilea motiv este existential. Se refera la faptul ca, deoarece persoana nu are timp sa-si exercite activitatile tipice iubirii, raspunsul sau emotional nu poate fi acela al iubirii romantice.

Cercetatorii au descoperit ca relativ putini oameni – mai putin de 1 din 10 – au raportat o experienta de dragoste la prima vedere in timpul oricarei parti a studiului. Si printre cei care s-au indragostit la prima vedere, ratingurile de atractie fizica au fost cu adevarat ridicate, dar evaluarile dragostei in sine, nu. Este important sa retineti ca cercetatorii au masurat dragostea in mai multe moduri.

Pe scurt, se pare ca „dragostea la prima vedere” este un termen pe care oamenii il folosesc adesea pentru a descrie sentimente puternice ale atractiei initiale – totusi, ceea ce au experimentat nu pare sa fie acelasi lucru ca dragostea adevarata.

Pentru a afla mai multe despre metodele si constatarile altor studii, consultati ispita.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *